Wkidk

Sådan kommer du i gang med hæve får

Raising får er givende - uanset om det er for ens levebrød, som en kilde til hjemmedyrket mad eller som en hobby. Men succes i hæve får kræver god planlægning på forhånd og solid, løbende forvaltning af fårefarm. Her er nogle udgangspunkter pejlemærker til at hjælpe nybegynder der er startet ud med får bevidstgørelse. Mere komplekse emner på får hæve vil blive tilføjet i løbet af tiden.

Steps

Sådan kommer du i gang med hæve får. Beslut hvorfor du ønsker at holde får.
Sådan kommer du i gang med hæve får. Beslut hvorfor du ønsker at holde får.
 1. 1
  Beslut hvorfor du ønsker at holde får. Får holdes for en række årsager - af hensyn til tjene leve af deres uld, huder, kød og mælk på grund af hobby landbrug for at opnå økologisk homegrown kød og for deres øvrige produkter, for vegetation styring, eller for at være et kæledyr. Nogle mennesker endda gerne rejse får som en erstatning for tomme rede syndrom. Det er vigtigt at forstå fra starten, at man ikke kan forsøge at gøre alt med denne multi-purpose dyr, fordi forskellige racer er mere egnet til et aspekt eller anden, og de græs, foder og produktion praksis vil variere alt efter hvad du ønsker, får til. Medmindre du har den nødvendige tid, relevant erfaring, tilstrækkelige ressourcer og passende græsgange, ikke over-strække!
 2. 2
  Overvej om du har de finansielle ressourcer og tidsmæssige ressourcer til at hæve får. Finanser er involveret i at oprette en fåreavl operation omfatter udgifter til fårene, udgifter til indhegning, alle ønskede foder, vaccinationer og dyrlæge kontrol og transportomkostninger. Desuden skal ethvert krav om at opbygge lagre af mad og give et krisecenter for læmning og meget dårligt vejr, der skal tages i betragtning.
 3. 3
  Vælg en race inden for disse kategorier:
  • Uld racer - Merino, Ramboullet osv.;
  • Kød racer - North County Cheviot, Southdown, Dorset, Hampshire, Suffolk, og Texel etc.;
  • Dobbelt formål racer (både uld og kød) - Columbia, Corriedale, Polypay og Targee etc., og
  • Triple formål racer (mælk, uld og kød) - hovedsageligt i Europa.
 4. 4
  Beslut, hvor mange får du vil købe. Hvor du er, og produktiviteten i din jord vil afgøre, hvor mange får du er i stand til at opretholde. Desuden, hvis du søger at opnå en fortjeneste fra fårene, bliver du nødt til at faktor i markedspriserne, og de sandsynlige afkast. Mange steder er det meget svært at opnå en fortjeneste fra får rejse på en lille skala. Det bliver endnu sværere, når miljøet indeholder en hård vinter og supplerende foder og husly skal gives for fårene.
 5. 5
  Opret et passende miljø for fårene. Bestem hvor meget jord du har til rådighed for dine får. En grov tommelfingerregel er 5 moderfår per hektar.
 6. 6
  Nogle organiske fåreavlerne mener, det er muligt at køre så mange som 18 får per hektar. Græs skal også være produktive. Sørg for tilstrækkelig hegn omkring området for at forhindre vandring og forebygge hund (tamme og vildtlevende), eller andre animalske angreb. Give nogle form for simpel husly for fårene - voksne får, er temmelig hårdføre forudsat du har valgt den rigtige type for vejret i dit område.
 7. 7
  Bestil din valgte race fra en certificeret opdrætter. Køb fåreracer fra anerkendte opdrættere. Der bør være en lokal eller national får opdrætters forening, der kan hjælpe dig med at finde navnene på opdrættere. Check online eller i telefonbøger.
 8. 8
  Medbring dine får hjem. Hvis du kan have fårene leverede dette er naturligvis nemmere. Hvis du skal samle dem selv, leje eller købe en passende får trailer til sikker transport. Hvis du har brug for at gøre flere ture, så sørg for opdrætteren er ikke alt for langt væk fra dig, eller du kan være nødvendigt at træffe foranstaltninger for overnatning for dig og fårene.
 9. 9
  Fodrer dem når det er påkrævet. Nøglen til fodring får er at sikre en god kvalitet græsarealer. Dårligere græsgange bør suppleres med hø, specialiseret træpillepåfyldningen og salt slikke blokke. Når fårene er ude af stand til at græsse, som i løbet af vinteren, når sneen er på jorden eller under en tørke, når græsarealer er dårlig eller ikke-eksisterende, vil du blive tvunget til at fodre fårene dagligt. Dette er en tidskrævende proces, så overveje denne mulighed, hvis du ikke er landbrug på fuld tid.
 10. 10
  Sørg for at der altid er frisk vand. Sikre en stabil forsyning af vand, som regel i form af en lang trug tilgængelige ved mange får på én gang. Kontrollér regelmæssigt, at vandet bliver genbrugt dagligt (hvis elektrisk drevet af pumpe), eller sikre at skifte vand i hånden dagligt. Hvis du ikke gør, de vil blive syge.
 11. 11
  Kam dem og vaske fårene regelmæssigt. Hvis du hæve får til uld, der viser, eller som et kæledyr, sikrer regelmæssig pleje en sund og ryddeligt fleece.
 12. 12
  Holde fårene ormekur og sund. Sørg for, at fårene er ormekur regelmæssigt med en kommerciel ormekure pasta velegnet til får. Andre overvejelser omfatter dyppe får for at forebygge skadedyrsangreb og nogle steder er haler kuperet som en sikkerhedsforanstaltning mod flue-blæst sygdom. Hvis du er i et område med mund-og klovesyge udbrud, tage passende forholdsregler for at beskytte dine får. Søg dyrlæge råd om de bedste og mest humane procedurer for at beskytte dine får mod sygdom.

Tips

 • Spørg opdrætteren eventuelle spørgsmål, du måtte have. Sørg for at du holder opdrætter kontaktoplysninger, som du kan have spørgsmål i mange måneder at følge.
 • Hvis du påtænker at avle får, afsætte yderligere tid til at pleje de får og lam på lambing tidspunkt. Rovdyr skal holdes i skak, de unge og deres mødre skal velfærdsvinklen til sikre fødende steder og forældreløse lam skal hånd-raising.
 • Du skal være stærk for at hæve får. Eller har nogen i familien, der er stærk nok til at vende fårene slut for forskellige aktiviteter såsom kontrol fødder, trimning fødder, klipning, vaccinere, fødsel osv.
 • Får affald er en fremragende have gødning - fåregødning indeholder mere kvælstof, fosfor og kalium end hest eller kogødning.

Advarsler

 • Bestil kun fra en certificeret opdrætter.
 • Sørg for at du er i stand til at passe fårene for en stund.
 • Kender prisen på hø og se om det virker i dit budget.
 • Sørg for at du har tilladelse til at hæve får, hvor du er.
 • Hunde og ræve er nummer et Fjender af lam. Sørge for passende forholdsregler er truffet forud for læmning at holde rovdyr ude af fødende område.
 • Altid have frisk vand til dine får at drikke.

Ting du behøver

 • Uld saks
 • Opslagsbog
 • Får shampoo
 • Får kam
 • Landzone at hæve dem i
 • Foder
 • et får.