Wkidk

Sådan at genbruge

Genbrug er et af midlerne til at sikre, at de elementer, vi er færdige med at bruge få returneret til ressourcer pool og enten får forvandlet til noget andet eller renses og genbruges. Genbrug hjælper med at bevare råvarer og ofte hjælper med at spare på ekstra energi, at producenterne ellers ville bruge i at producere nye produkter fra bunden. Genbrug reducerer også mængden af ​​materiale at gå ind i lossepladser, hvilket er en stor bonus, da mange lande hurtigt løber tør for plads til deponering. Derudover kan genbrug mindske forureningen er involveret i bortskaffelse af affald og mindske forbruget af råvarer er med til at bevare vores naturlige ressourcer.

Men ikke alle føler motiveret til at genbruge og ja, kan det nogle gange virke som en kompleks virksomhed. Men kombineret med at forstå de fordele, når du ved, hvordan du kan genbruge, vil du indse det er ikke så hårdt, og det bliver hurtigt anden vane. Starte med at gøre forpligtelsen til genanvendelse i din husstand, og arbejde din vej helt frem til at overtale andre af sine fordele også.

Steps

Sådan at genbruge. Foretag en forpligtelse til at genbruge så meget som du kan i din husstand.
Sådan at genbruge. Foretag en forpligtelse til at genbruge så meget som du kan i din husstand.
 1. 1
  Foretag en forpligtelse til at genbruge så meget som du kan i din husstand. Sammen med at reducere dit forbrug og genbruge alt, hvad du kan, kan genbrug hjælpe til at reducere mængden af ​​elementer går ind i dit skrald hver uge og vil sikre, at du bidrager til en bæredygtig og langsigtet engagement fra mange lokalsamfund over hele verden til gøre de fleste af vores ressourcer. Ved at genbruge regelmæssigt viser dig andre mennesker, at det er muligt, en god ting at gøre, og at det gør en forskel.
  • Hvis du har børn, tale med dem om fordelene ved genbrug. Der er gode bøger for børn om fordelene ved genanvendelse, mange i børns miljø afsnit af din lokale bibliotek eller boghandel.
  • Begynde at se skrald selv som en ressource. En masse af skrald, der ikke kan genbruges, kan genbruges eller omdannes til et helt nyt objekt. For eksempel bliver smeltet glas nye glasbeholdere, fliser, marmor, surfbrætter og meget mere. Metalgenstande kan blive omdannet til en ny bil, køkkengrej, flere dåser og cykeldele. Plastflasker kan forvandles til et utal af ting, herunder tøj, såsom udendørs og ski jakker. Brugt papir kan vendes til nyt papir og pap.
  • Tjen penge fra skrald. Nogle af de emner, du kan genbruge kan bringe dig penge tilbage! Turning affald i kontanter er ofte forbundet med beholdere til drikkevarer, men du kan også få kontanter for metaller, mobiltelefoner, blækpatroner, tøj og andre genstande, afhængigt af hvor du bor, og hvilke love regulerer afkast af sådanne poster.
 2. 2
  Bliv involveret. De fleste husstande i de udviklede lande byområder er nu en del af en kommunal eller lignende genbrug indsamlingsordning. Hvis dette er tilfældet for dig, vil du allerede have en forståelse af de grundlæggende principper for genbrug af dine husholdningsartikler. Men selv her kan der være en vis forvirring om, hvad der er genanvendeligt og hvad der ikke, da det ikke er det samme på tværs af forskellige zoner, endsige regioner og lande. Meget af det afhænger af tilgængeligheden af ​​lokale eller rimeligt tæt genanvendelsesanlæg, ikke noget, der kan tages for givet. Og hvis du har flyttet lidt rundt, kan du blive overrasket over at erfare, at noget, du kunne genbruge på ét sted ikke kan genbruges et andet sted. Dybest set, læst den ledsagende oplysninger i forbindelse med din husstand genbrug samlere, som kan udskrives på genbrug container, trykt i brochurer, på hjemmesiden for Rådet eller indsamler eller hos begge plads. Hvis du ikke kan finde de oplysninger nogen steder, så ring til solfangeren direkte.
  • Tilbring et par minutter hurtigt at lære, hvad der kan og ikke kan indsamles i din genanvendelse placering.
  • Følge eventuelle instrukser solfangeren foreskriver følgende, såsom hurtigt udvaskning brugte dåser eller fjerne hætter fra flasker mv Dirty og usorteret genbrug sinker hele processen, og kan præsentere skade på arbejdstagere i genvindingsanlæg. En lille smule indsats din ende kan gøre en enorm forskel generelt.
  • For emner, angiver, at de kan genbruges, men kan ikke blive indsamlet af din husstand indsamler, er der stadig nogle muligheder. Den første er at finde ud af, om der er en klar genbrugsplads eller andet sted i dit område, der vil tage sådanne genstande direkte fra dig (du kunne gøre en regelmæssig kvarter samling at spare på at droppe-off omkostninger). For det andet, så spørg din kommune eller indsamler, hvorfor de ikke kan tage andre genbrugsmaterialer produkter og begynde at kæmpe for en ændring, hvis det forekommer en ønskelig forandring for dit område. Giv ikke op, de har brug for at vide, at der er interesse i at indsamle dine andre genanvendeligt. For det tredje, se om de ikke-indsamles poster kan genbruges på en eller anden måde. For eksempel kan tøj, der er ikke noget godt for velgørenhed blive forvandlet til klude, ofte en side-funktion velgørende organisationer, der gør indsamle tøj.
 3. 3
  Vide, hvad der kan genbruges. Mange emner kan genbruges og over tid, er flere elementer føjes til listen over, hvad der kan genbruges. Selvom rejuicing er afhængig af din lokale genbrugsstation kapacitet og faciliteter, som en generel regel, er de fleste af følgende elementer genbruges, men du behøver at læse de politikker relevante i dit område:
  • Glas drikkedunke (forlade låg off)
  • Mælkekartoner og andre kartoner
  • Papir, herunder magasiner, aviser, affald kontor papir og Kontakt bøger (Kontakt bøger kan have en særlig kollektion tid i nogle steder), og glem ikke din lykønskningskort og kornprodukter kasser
  • Aluminum dåser, nogle steder foliebakker og folie wrap kan indsamles, men ikke alle genvindingsvirksomheder vil indsamle disse sidstnævnte elementer
  • Stål konservesdåser (også kendt som "dåser" i nogle steder), maling dåser, spraydåser (minus låg og notere ikke alle steder acceptere disse), kaffe dåser, flaske toppe og krukke låg - hvordan kan du vide det er stål? Brug en magnet. Hvis det klæber til dåsen, det er stål.
  • Plast med genanvendelige symboler på dem, som regel PET eller type 1 plastik og HDPE eller type 2 plast, forlade låg off flasker
  • Nogle supermarkeder indsamler plastikposer (medmindre de har været helt forbydes, i hvilket tilfælde, bringe dine egne poser)
  • Men se det næste trin for undtagelser, hvilket kan omfatte genanvendelige produkter, bare fordi der ikke er nogen praktisk genvindingsanlæg i dit område.
 4. 4
  Vide, hvad der ikke kan genanvendes. Nogle elementer kan ikke genanvendes til grunde spænder fra kompleksitet til farer. Selv om teknologien fortsætter med at ændre hele tiden (i hvilket tilfælde, et øje holde på, hvilke nye emner der kan genbruges), er der stadig nogle elementer, der ikke kan genbruges. Må ikke sætte disse ind i de containere til genvinding, fordi de skaber problemer og kan potentielt forurene recyclables også. Nogle af disse poster omfatter (og dette er afhængig af din lokale samlerobjekter politik, så sørg for at læse dem grundigt):
  • Pærer (selvom nogle steder giver drop-off områder for kompakte lysstofrør, for at undgå kviksølvforurening af lossepladsen)
  • Plast uden genbrugssymboler måske ikke genbruges
  • Drikkeglas, køkkentøj, Pyrex eller andre ovnfast glas, keramik
  • Karbonpapir, folie indpakning, lamineret papir, gave bånd, gaveindpakning
  • Klistermærker
  • Folie kartoffelchips / sprød poser
  • Aerosoler er ikke accepteret af alle genanvendelse steder
  • Spejle og vinduesglas
  • Glasskår
  • Varer forurenet med madrester såsom tegne beholdere og pizzaæsker, og det kan variere alt efter kommune selv
  • Elementer såsom Tetra-paks (voks overtrukne eller foret kartoner), batterier, maling (dåser), olie, polystyren, tin folie, beklædning osv. kan genbruges afhængigt af, hvad forarbejdningsanlæg er i din nærhed. I de fleste tilfælde har brug for disse elementer separat sortering og kræver ofte en særlig drop-off stedet for at blive indsamlet fra din husstand, selv da, kan de ikke være i stand til at blive genanvendt på alle i nogle områder... endnu.
   • Hvis dit område ikke indsamler mælk eller drikke kartoner, genbruge dem for mange hjem bruger, herunder haven brug eller donere til en skole eller børnehave for kunstprojekter. Ditto for skum peanuts, polystyren og tøj.
  • Og nogle ting, der bør ikke engang at sige, men har desværre slået i genbrug fra tid til anden - døde dyr, medicinsk affald, brugte bleer (bleer), eller sanitetsprodukter, brugte sprøjter og uønskede levende dyr. Tilføjelse sådanne poster (og i sidstnævnte tilfælde levende væsener) er simpelthen uansvarligt, grusom eller uvidende.
 5. 5
  Find ud af hvad genbrugsprogrammer eller centre eksisterer i dit område. Hvis du ikke allerede er en del af en organiseret genbrug samling, skal du måske til at kigge efter, hvilke muligheder der findes i dit område, eller måske du leder efter et sted, der kan tage disse genanvendeligt at din lokale opkøber ikke kan. Internettet er det bedste sted at starte, når de søger genbrugsprogrammer:
  • Europa - se NRC-Recycle.org, http://www.nrc-recycle.org/consumers.aspx
  • Canada - se Wikipedia om genanvendelse i Canada til forskellige provinsielle ordninger http://en.wikipedia.org/wiki/Recycling_in_Canada
  • Uk - se Recycling Guide.org.uk,
  • Tyskland - generel guide på engelsk, http://www.howtogermany.com/pages/recycling.html
  • Australien - se Genbrug Australia.org, http://www.recycleaustralia.org/, relevante kommunale hjemmesider, Environment Australia
  • New zealand - se forskellige kommunale hjemmesider, Kærlighed NZ, http://www.plastics.org.nz/environmental/recycling/
  • Sydafrika - se Guide til genanvendelse i Sydafrika, http://treevolution.co.za/guide-to-recycling-in-sa/, The National Recycling Forum, http://www.recycling.co.za/
  • Irland - Genbrug i Irland og Directory of Irish Recycling,
  • Computere, kameraer og anden elektronik / enheder - kontrollere producentens websted først, og derefter søge efter specifikke programmer, der handler med disse potentielt farligt affald poster nogle samfund udføre særlige indsamlingssteder dage hver nu og da, så du kan samle alle de elementer venter genbrug og overgiver dem på disse datoer. Hvis et sådant program er ikke i dit område, tænke på at starte en eller lobbyarbejde for én.
  • Hold øje med særlige engangs-genbrug begivenheder i dit lokalområde, som du kan deltage i eller endda hjælpe med. Disse vil ofte blive fremmet gennem sociale medier, avisartikler og hjemmesider for de deltagende grupper, organisationer og virksomheder.
 6. 6
  Oprette din egen personlige genbrug system, der fungerer bedst for dit hjem. Genbrug optager plads i hjemmet, så det er vigtigt at finde ud af hvordan man skal håndtere dette på en måde, der ikke påvirker opholdsstue plads eller oprette en fare på nogen måde. Der er masser af store muligheder, som du enten kan købe eller gøre for at holde genanvendelse sorteres og sikker i dit hjem, før du sætter det ud til afhentning. Nogle af dine valg kan afhænge af præferencer solfangeren - på nogle områder, er at blande genanvendeligt fint, mens det i andre, vil de kun indsamler adskilt genanvendeligt eller måske kun indsamle forskellige typer af genanvendelige materialer på forskellige uger. Hvis blande din genanvendelse ikke er en mulighed, du har brug for nogle ekstra sortering plads. Nogle ideer til at holde din genbrug derhjemme omfatter:
  • Baljer eller udtræksskuffer holdes under vasken. Disse kan købes eller custom-made.
  • Spande eller andre beholdere holdes lige uden for døren af ​​dit køkken, bagdøren eller anden udgang område.
  • Beholdere holdes i en vaskebalje skab på gulvet, bag en dør.
  • Prøv at bruge containere, der er omfattet, for at undgå risikoen for udslip, nedskæringer eller lugte at hidrøre fra containerne, mens genanvendelse opbygger hver uge.
  • Hvis dit område bruger poser snarere end kasser til indsamling, holde poser i en solid sidet container, mens indsamling og simpelthen trække sækken før samlingen. Det er klart, være forsigtig med skarpe hjørner på dåser mv
  • Selv om det kan være let at hobe papirer op, kan dette hurtigt blive grimme og hvis alt for højt, en fare for mindre mennesker og kæledyr, hvis det vælter. Prøv at holde papirer i en container eller væk fra ethvert område, at mennesker og dyr gå, kravle eller stavre nær.
  • For emner, der skal træffes for at en behandling område, udpege et sted såsom din garage eller en baggård skur eller plads til at tillade, at disse ophobes, indtil der er nok varer til at tage sammen.
  • Sørg for genbrug zone i dit hjem er tilgængeligt for alle, der er i stand til at bruge det. For papir, holde genbrugspapir spande nær alle skriveborde i hjemmet.
  • Naturligvis stadig holde en skraldespand for, hvad der ikke kan genbruges, nyindrettet eller genanvendes.
 7. 7
  Være en ren og tankevækkende re-bruger. Før du tilføjer nogle elementer til genbrug, sikre, at de er rene. Skyl mad eller drikke rester af flasker, dåser og drikke vand. Gør dette i slutningen af ​​din opvask, sparer vand og til at drage fordel af at bruge sæbeskum.
  • Tilsæt ikke glasskår eller skarpe genstande til genanvendelse.
  • Må ikke tilføje ikke genanvendelige elementer, bare fordi du ikke kan blive generet gør noget andet med dem. Det sender et lidet besked til genbrug myndigheder, at borgerne ikke er så i stand til at sortere! Være genbrug stolt og bruge sund fornuft om tilføjelser til din genbrug.
 8. 8
  Lad genvindingskurve poser eller beholdere i en affaldsstation området. Ær alle anmodninger om, hvor at forlade samling elementer, eller du kan opleve, at solfangerne ikke vil tage dem. Vær sikker på at have sorteret ordentligt, før de forlader de elementer ud. Hvis du bor i en blæsende område, sikre, at de poster, der ikke kan blæse væk ned ad gaden, intet giver genanvendelse af et dårligere ry end at se det strøet overalt.
 9. 9
  Del indsatsen. Det er en god idé at spørge dine naboer, hvis de har elementer, der kræver at gå til en genbrugsplads, således at flere går i ét køretøj tur hver gang. Vær sikker på at dele indsatsen for at aflevere disse elementer på en roterende basis, måske at sammensætte et diagram på en sky websted såsom Google Docs eller wikipedia websted til at dele sådanne oplysninger og planlægning.
 10. 10
  Få aktive, ikke frustreret. Genbrug kan slå lidt frustrerende, hvis du er i en kommune med meget strenge grænser for, hvad der kan og ikke kan genbruges på grund af manglende lokale faciliteter. Og jo mere farligt affald, desto sværere kan det være at genbruge, selv om mange faciliteter dukker op til at beskæftige sig med batterier, elektronik og lignende. Men det er vigtigt at finde måder at arbejde omkring sådanne spørgsmål, der arbejder for både dig og dit samfund. Du kan lobbye for flere og bedre genanvendelse faciliteter og mere, at du skubbe og skubbe og vise gennem en demonstration af EU-støtte, at dit område ønsker en bedre genanvendelse, jo mere er det sandsynligt, at dit område vil få dem, og at genanvendelsen vil blive lettere for dit samfund.
 11. 11
  Hjælpe dem, der er uenige med genanvendelse for at se sine fordele. Det er altid lettere at finde huller i forpligtelser til at ændre vores praksis, det er en naturlig menneskelig reaktion. I tilfælde af genanvendelse, vil der altid være dem, der informerer dig nogensinde så alvorligt, at genanvendelse bruger for meget energi, at genanvendte produkter nødt til at rejse langt afstande osv. Nogle af deres bekymringer er meget gyldige og sande endnu, disse bekymringer brug hæves på en afbalanceret måde, ved også at se, hvad der fungerer, og ved at anerkende, at de bekymringer genbrug konstant bliver behandlet så hurtigt som teknologi, ressourcer og viden tilladelser. Det er langt bedre at være dedikeret til at komme videre med det, end at klynke om det nytteløse i det hele! Desuden kan alt for meget negativitet om værdien af ​​genbrug modvirkes med solide fakta om sine fordele, især i de områder af jobskabelse, forureningsbekæmpelse og generel samfunds sikkerhed. Nogle af de ting, du måske gerne hjælpe andre til at forstå, om genbrug omfatter:
  • Genvindingsindustrien er en jobskabelse industri. I Europa alene skaber genvindingsindustrien over en million arbejdspladser. Genanvendelse mindsker også behovet for minedrift, en af ​​de farligste job.
  • Genbrug sparer tømmer, vand-og mineralressourcer for fremtidige generationer. Det betyder, at dine børn og dine børnebørn (de fleste mennesker tror ikke rigtig forbi disse niveauer af fremtidige generationer, så snakke om det, hvor det påvirker de fleste).
  • Krige udkæmpes over ressourcer, genbrug reducerer behovet for krigeriskhed om ressourcer og hjælper med at vise, at der er nok til at dele rundt med, hvad vi allerede har (sammen med en reduktion i forbrug).
  • Mange genanvendte produkter bruger langt mindre energi til at blive genanvendt, end det tager for det rå produkt, der skal oprettes. For eksempel kræver genbrug aluminium 95 procent mindre energi end at gøre det fra råmaterialer. Recycled stål sparer 60 procent af energien, genbrugspapir avis 40 procent og genbrugsglas 40 procent. Sådanne besparelser alle opvejer resultaterne af forbrænding og deponering.
  • Tjek individuelle genbrug fakta er relevante for dit lokale område, og til dit land. Disse varierer meget afhængigt af hvor du bor, så sørg for at have de mest relevante fakta for dit område, jo tættere det er på hjemmet, jo mere de fordele vil genlyd med dem, du søger at overtale.
  • Hold dig til kendsgerningerne og undgå at blive følelsesmæssigt. Du vil ofte opdage, at der er følelser nok kommer fra folk, der er bekymrede over "for meget forandring" i deres tilgang til hverdagens valg af livsstil. Det er altid bedst at fokusere på nem genanvendelse, fordele og endda vise dem ender resultater af genbrug.
  • Husk, at selv hvis dit anti-genbrug udfordrer synes ikke at bekymre sig om de positive kendsgerninger, som du deler med dem, det er der ingen grund for dig til at give op i fortvivlelse og slutte den negative side. Holde op med, hvad du laver og statuere et eksempel.
 12. 12
  Spred ordet. Hvis du har tid, blive en mester til genbrug ved at tage fat samfundsgrupper, skolebørn, børnehavebørn grupper og andre interesserede grupper til de værdier af genbrug og hvordan folk kan gøre det lettere at gøre. For sessioner med børn og teenagere, er der gode bøger og videoer, som du kan bruge og overveje at medbringe folk fra genvindingsindustrien til at tale om deres rolle, og hvad de gør.
  • Brug en blog eller en hjemmeside til at fremme dine egne genbrug tips og oplysninger til at hjælpe andre. Vær sikker på at dele tips på Twitter, Facebook og andre sociale medier, som andre kan lære af og dele omkring nogle mere. Hold altid messaging positiv og aktiv, viser ved din egen "getting-on-med-det" eksempel.
 13. 13
  Køb genanvendte produkter i løbet af ikke-genanvendt versioner hvor det er muligt. Hjælp genvindingsindustrien at blomstre ved at foretrække de produkter, der kommer ud af det. Nogle store genanvendte produkter, du kan købe, omfatter:
  • Genbrugspapir. Vælg de mærker med den højeste post-consumer affald (PCW) indhold. Den PCW indhold henviser til hvor meget genbruges pulp er blevet anvendt til at gøre papiret modsætning til ved hjælp træer.
  • Isolering. Der findes forskellige typer af genanvendt isolering på markedet.
  • Beklædning. Nogle mærker er specialiserede i at dreje PET-flasker i nye udendørs jakker og lignende. Kig på etiketterne på tøjet.
  • Kuglepenne og blyanter.
  • Bordplader. Kig efter godt design, der omfatter brudte glas stykker - disse kan se helt fantastisk!
 14. 14
  Bevæge sig ud over genbrug. Reduktion hvad du bruger og genbruge det, du allerede har sagen lige så meget som genbrug og når det kombineres med genanvendelse kan gøre en enorm bule i hvor meget ender på lossepladsen. Eventuelle tekstiler som tøj og polstring fra møbler kan genbruges i husholdningsprodukter som pyntepuder og tæpper med akkordarbejde. Vask brugt fyld i en bundet pudebetræk inden det bruges igen til at proppe legetøj eller puder, vaske alle gamle tøj og tekstiler før opskæring op til at gøre dyner, puder eller andre håndværk projekter, der involverer stof. Skrot taske kan tage en masse af bulk ud af lossepladser i sig selv, og hvis du har for mange projekter færdige, de gør gode gaver, der koster kun tiden. Denne artikel er ikke fokuseret på at reducere og genbruge handlinger, men at hjælpe dig med at lære mere, her er nogle artikler til at begynde med:

Tips

 • Må ikke bare tænke på de normale emner, du kan genbruge, gøre nogle forskning og udvide den.
 • Nogle centre kræver, at du vasker emner eller fjerne etiketter eller låg. Find ud af hvad dit center kræver før turen.
 • Genanvendelse af aluminium er stadig god på trods af rygter, du måske har hørt det modsatte. Det sparer penge og energi, det er derfor de betaler dig for dåser.
 • Hvis du bliver bedt om at adskille, så gør det da det hjælper genbrugsprocessen umådeligt. Det tager kun et par sekunder mere.
 • Packing peanuts (plast løsfyld) kan ofte genbruges på de lokale posttjenester. Du kan finde en på http://www.loosefillpackaging.com/. Prøv at donere dem til eBay eller andre online sælgere, de er altid brug for flere emballagematerialer!
 • Hvis du er i skole eller på arbejde, hvor du bruger en masse papir, og derefter smide det væk, så prøv at have en genanvendelse bin under dit skrivebord, eller et genbrug lomme i din fil. Lav en mental note til at sætte alle genanvendeligt papir derinde hver gang du har lyst overskriften for det normale skraldespanden.
 • Det er især godt at genbruge Styrofoam, fordi det er en menneskeskabt element, der ikke nedbrydes.
 • Prøv at undgå at gøre særlige ture i bilen for at genbruge, som du vil bruge brændstof unødigt. Kombiner det med en tur, du gør alligevel.
 • Mange stater i USA give små kontante belønninger for hvert genanvendt element, så det er en god idé at spare op de elementer, indtil du har nok til at købe noget med belønninger.

Advarsler

 • Når overbevisende andre, så prøv at undgå sproget, der fremkalder "redde planeten". Det er følelsesmæssige sprog, der har tendens til at efterlade folk føler overvældet og skaber et ønske om at undgå spørgsmålet, fordi det hele synes at alt for hårdt. Nedbryd alt i doable bidder og taler om, hvordan vi alle arbejder hen imod at skabe en bedre, mere bæredygtig og sikker verden for alle mennesker at leve i stedet for at fremkalde panik og tab sprog.
 • Husk at vaske / skylle dåser og plast, før du sætter dem i deres skraldespande. Hvis siloer er inde, Det skærer ned på enhver lugt. Og hvis dine skraldespande er udenfor, skylning reducerer sandsynligheden for kæledyr eller vandrer dyr grave gennem dem! Desuden er hensynsfuld for din medmennesker, der arbejder på genbrugsstation er mærket af din egen menneskelighed.
 • Nogle elementer, selvom genbruges har få bearbejdningscentre til rådighed. I dette tilfælde, kan du lide at lobby for forbedringer, der vil resultere i mere genbrug, flere arbejdspladser og lettere genbrug adgang for medlemmer af dit samfund.

Ting du behøver

 • En lokal genbrugsplads
 • Vand til at skylle de emner, fortrinsvis skålen vand der er ved at blive kasseret
 • Genbrugelige poser
 • Siloer, beholdere, opbevaring poster for genanvendeligt beliggende i en bekvem beliggenhed
 • Genanvendelige elementer
 • Genbrug liste på dit køleskab eller et sted let at se at hjælpe dig vide, hvad at genbruge, og hvad der ikke