Wkidk

Hvordan man laver en dam

Synet og lyden af ​​vand bringer en fredelig, elementært føler til baggårde og haver. Hvis du ikke har en naturlig kilde af vand på din ejendom, overveje at bygge en dam. Damme kan være så praktisk som de er smukke: korrekt opbygget, de giver levested for vilde dyr i dit område. Læs videre for vejledning i at bygge et dyreliv dam eller en have dam til at forbedre din baghave indstilling.

Steps

Hvordan man laver en dam. Beslutte, hvilken slags dammen, du ønsker.
Hvordan man laver en dam. Beslutte, hvilken slags dammen, du ønsker.

Planlægning og placering

 1. 1
  Beslutte, hvilken slags dammen, du ønsker. Hvilken funktion vil det tjene? Tænk på de funktioner, du ville nyde mest, når du begynder konstruere planer. De mest almindelige baggård damme falder ind under en af ​​følgende kategorier.
  • En dyreliv dam er måske den nemmeste form for dam at konstruere. Det kræver ikke en pumpe, så det behøver ikke være tæt på en strømkilde. En dyreliv dam er bygget til at ligne en naturlig del af landskabet. Fordi det ikke er fyldt med fisk, er det attraktivt for frøer, snegle, vand skydere, og andre dyr, som kan komme til det at have en drink eller bade.
  • Et havebassin er mere dekorative udseende. Havedamme har typisk lilje puder og andre vandplanter, og er bygget til at supplere udformningen af ​​ens have. Kunstfærdigt arrangeret sten, små vandfald, og en lille smule af guldfisk er ofte funktioner i havedamme.
 2. 2
  Vælg en placering til din dam. De fleste damme gør bedst i pletter, der får blandet sol og skygge, da dette miljø giver planter til at vokse og holder alger i skak. Du ønsker måske at finde dammen på et sted, du kan se fra dit hjem, så du kan nyde det, selv i koldt eller regnfulde vejr.
  • Hvis du konstruere din dam i baghaven, den første ting at gøre, er at ringe til din gas-og el-selskab og bede dem om at komme til dit hus og markere de steder i dit gas-og elektriske ledninger, så du ved ikke at grave i disse pletter.
  • Hvis du har en større ejendom, kan andre hensyn inddrages. Ring til Department of Agriculture for at finde ud af, om der er steder på din ejendom, der er beskyttet vandskel, og spørge, om der er andre lokale regler, du bør vide om, før du begynder at grave.
  • Må ikke vælge et sted for tæt på træer, da du kan beskadige deres rodsystemer.
 3. 3
  Overveje størrelsen og dybden af din dam. Hvis du bor i en våd region, som i den østlige region i Europa, kan din dam være blot et par meter bred og dyb. Hvis du er i en tørretumbler regioner, ligesom den sydvestlige region af USA, vil en lavvandet dam hurtigt fordampe. Udføre forskning for at finde ud af, hvad dybde giver mening for din region.
  • Større damme er lettere at opretholde. De er mere stabile, så planter og andre vilde dyr har en bedre chance for at overleve.
  • Brug et reb til at lægge ud formen på din dam og få en fornemmelse af den størrelse, du ønsker. Holde det på plads til at vejlede dig, når du begynder at grave.

Metode én: at opbygge et dyreliv dam

 1. 1
  Grave dammen. For en lille størrelse dam, bør grave med en skovl være tilstrækkelig. Opbevar disse faktorer i tankerne, som du graver:
  • Da du ønsker at fremme væksten af ​​dyreliv, bør din dam være dybt nok til, at det ikke vil fryse fast i løbet af vinteren. Hvis du er i et område, der bliver koldt, vil du ønsker at grave dammen flere meter dyb, så dyrene bor der kan overvintre.
  • Den ene side af dammen bør have en gradvis hældning, en strand slags, så dyr, vandrer i, vil være i stand til at gøre deres vej ud. Dyr kan drukne i damme med stejle klipper på hver side.
  • Reserve muldlaget i en bunke, som du graver. Du skal bruge det senere, når du kant dammen.
  • Når du er færdig grave, fjerne skarpe sten fra hullet.
 2. 2
  Linje dammen. Første linje dammen med et lag af sand, og sørg for at dække hver sprække. Næste tilføje et lag af biologisk nedbrydelige materialer, såsom aviser eller Jute. Dæk dette lag med et stort stykke af vandtæt dam liner.
  • Forskellige typer af vandtætte dam liners er tilgængelige på hjem forbedring butikker, og ofte på haven butikker.
 3. 3
  Fyld dammen. Brug en slange til at fylde dammen op til kanten, og sørg for at stoppe, før det løber.
  • Du kan også fylde dammen med opsamlet regnvand, hvis du foretrækker ikke at bruge pumpet vand.
  • Trim overlappende liner tilbage til omkring 5 inches (12 cm).
 4. 4
  Opret en slids omkring kanten af dammen. Løft tilbage dammen liner og bruge en spade til at skære en 6-tommer (16 cm) skåret i jorden rundt om hele dammen. Sæt spade et par inches ind i slidsen, manøvrere det, så det er parallelt med jorden, og forsigtigt løfte græsset rundt om hele slids, hvilket skaber en slags græs flap rundt om hele dammen. Løft nu tilbage græsset klap og guffe kanterne af dammen liner ind i slidsen, der erstatter græsset flap over toppen at skjule spalten som du går. Dette giver dammen en "naturlig" kant, som vil blive opfordret til dyrelivet i dit område.
 5. 5
  Tilsæt vand fra en lokal naturlig dam. Tag et par tomme mælk gallons eller andre lukkede beholdere til en sund dam i nærheden. Kig efter en naturlig dam, der har været der i mange år, i modsætning til en nabos baggård dam. Fyld beholderne med pondwater, pas på ikke at fange nogen fisk i processen. Vend tilbage til din dam, og tilføj den naturlige pondwater, som indeholder bakterier og mikroskopiske dyr, der vil hjælpe etablere din dam som en mere naturlig vandkilde for dyrelivet.
 6. 6
  Watch som din dam vokser "vilde". Din dam vil ændre sig over tid, tiltrækker insekter og andre skabninger, som det udvikler næringsstoffer.
  • Klip ikke området omkring din dam, men i stedet lade vilde græsser vokse.
  • Må ikke indføre fisk til dammen i flere år. Deres tilstedeværelse vil forhindre dammen fra tiltrække frøer, snegle og andre vilde dyr.
  • Opret en mudret dam bunden ved undertrykkelse af meninger muldlaget tilbage i dammen. Du kan plante siv og andre naturlige vandplanter såsom åkander, at bidrage til at lette væksten af ​​andre vilde dyr.

Metode to: at bygge en havedam

 1. 1
  Grave dammen. En have dam ofte har flere niveauer, for at lette et vandfald og giver et sted for en pumpe. Hvis du vælger at installere elektriske apparater dammen skal placeres tæt nok på dit hjem, at du har adgang til elektricitet. Brug en skovl til at grave et stort hul i forhold til størrelsen og dybde, du har valgt.
  • Hvis du planlægger at installere en pumpe, grave et andet dybere hul på omkring 10 inches i midten af ​​dammen.
  • Opret et andet niveau, for vandplanter ved at grave en overfladisk hylde omkring omkredsen af ​​dammen.
  • Du kan også bruge en præfabrikeret dam form, tilgængelig på haven butikker. Disse er ofte formet som en bønne og har flere niveauer. Hvis du bruger en præfabrikeret dam, justere det hul, du graver sine proportioner.
 2. 2
  Linje dammen. Første linje dammen med et lag af sand, og sørg for at dække hver sprække. Næste tilføje et lag af biologisk nedbrydelige materialer, såsom aviser eller Jute. Dæk dette lag med et stort stykke af vandtæt dam liner. Dette bør omfatte hele dammen og kanter omkring det.
 3. 3
  Installér pumpen og andre enheder. Hvis du herunder en pumpe, skal den installeres i dybere centrum pit således at slangen strækker sig til overfladen af ​​dammen. Du kan også installere et filter eller en hulske. Rådfør dig med producenten af ​​den enhed, du vælger for detaljerede instruktioner om, hvordan du installerer den.
 4. 4
  Kant dammen. Trim dam liner, så det overlapper kanten af ​​dammen med omkring 5 inches (12 cm). Grav et lavvandet hylde under liner, lægge liner kanter flad, og sæt tunge, flade sten på toppen af ​​foringen omkring kanten af ​​dammen. Flodsten fungerer godt til dette formål.
  • Sørg stenene er indstillet et par inches i jorden, således at de vil være i niveau med overfladen af ​​dammen når den er fyldt.
  • Hvis stenene er store og tunge, er det ikke nødvendigt at morter dem. Hvis du bruger mindre, lettere sten, kan du ønsker at tilføje Morter at forhindre dem i at komme løs, når folk står ved dammen kant.
  • Hvis du installerer et vandfald-enhed, er det attraktivt at omgive det med sten.
  • Vær kreativ her: du kan skabe mønstre med sten, eller bruge sten af ​​varierende former, størrelser og farver til accent din have.
 5. 5
  Fyld dammen. Brug en slange til at fylde dammen, indtil vandstanden når det kant, og sørg for at stoppe, før det flyder. Test pumpen og andre elektroniske enheder, du har installeret for at sikre, at de fungerer korrekt.
 6. 6
  Opret en akvatisk have. Tilføj lilje puder, rør og andre vandplanter til din dam. Hver plante har individuelle krav, så sørg for det miljø, du har skabt, er den rigtige for de planter, du vælger at vokse. For eksempel har nogle planter ikke godt med bevægelse, så de bør ikke være placeret direkte i strømmen af ​​et vandfald.
 7. 7
  Tilføj et par guldfisk. Gå til din lokale dyrehandel og købe nogle guldfisk at tilføje til dammen. Gøre nogle forskning for at finde ud af, hvilke typer af planter, de sameksistere godt med. Tilsæt ikke for mange, eller de kan forårsage vandplanter at forringes.
  • Hvis du finde den rette balance mellem planter og fisk, bør du ikke behøver et filter i din dam. Hvis du har en masse af fisk, kan du overveje at installere et filter til at tage sig af deres affald.
  • Koi er forskellige fra guldfisk, og de kræver en særlig form for dammen. Læs Hvordan man opbygger en koi fiskedam for mere information.

Tips

 • Vand hyacinter, når de bliver etableret, er fremragende til at fjerne næringsstoffer fra vandet at alger trives på og vil derfor hjælpe med at holde dammen vandet klart.
 • Må ikke indarbejde fisk i din dam, indtil din dam er vand temperatur og PH har haft et par dage til at bosætte sig.
 • Vær opmærksom på at damme med fisk ikke vil lette dyreliv, fisk vil spise frøer, tudser og newt æg, så det er vigtigt at beslutte, hvilken form for dammen, du ønsker.
 • Din lokale planteskole er en god kilde til vandplanter, rock, statuer og springvand kits til damme.

Advarsler

 • Forstå din lokale love og forskrifter vedrørende dam sikkerhed. Nogle regioner kræver, at en vandmasse, der er dybere end en specificeret dybde være indhegnet.
 • Når du køber dine planter, så sørg for at de ikke er giftige for dine fisk eller dine andre kæledyr.

Relaterede wiki hows